Verksamhetsområden
Både äldre och modern stafflikonst kan behöva omvårdnad och ibland även akuta räddningsinsatser. Rengöring av färgskikt, lagning av revor och hål, plangörning av bulor och deformationer, fästning av spjälkande färglager, reducering eller utbyte av fernisslager samt optimering av upphängning och montering. Visste du t ex att när man lagar ett hål i en duk svetsar man ihop tråd för tråd?
Polykrombemålat trä utgör en stor del av vårt arbetsfält. Fasta och lösa inventarier i kyrkor, slott och övriga historiska miljöer behöver regelbunden inspektion och rengöring. Här påträffar vi ofta skador till följd av dåligt inomhusklimat. För torr relativ luftfuktighet resulterar i flagande färglager och för hög luftfuktighet i mögelpåväxt. Tyvärr träffar vi allt för ofta på skador efter felaktig städning. Polymentförgyllning tål till exempel varken fuktad trasa eller friktion efter mikrofiberduk. Vi kan ta prov för analys av mögelpåväxt för utvärdering om det handlar om en hälsovådlig art och hur omfattande kontamineringen är. Vi gör även utredningar om huruvida skadeinsekter möjligtvis är aktiva samt bedömning om nedbrutna skulpturer eller ornament behöver stabiliseras. Vi utför och skissar även på montering och stöldsäkring av skulpturer.
Vi utför färgundersökning genom friläggande av färgtrappor samt mikroskopiska och kemiska analyser. Färgundersökningar tillsammans med arkivundersökningar hjälper till att kartlägga och dokumentera en byggnads eller en interiörs färgsättningshistorik och dess material genom tiderna. Det kan också ge förklaringar till varför en specifik skadebild föreligger. Vid en ny färgsättning kan man välja historisk kulör och dekor och därmed lyfta fram vad som gör just detta objekt speciellt och intressant.
Övermålade färgskikt kan friläggas och sparas som ett historiskt fönster eller en referensyta som förlaga till rekonstruktionsmålning. Ju mer information och kunskap man har om ett objekt desto intressantare blir det och desto mer ökar dess värde.
Kalkmålningar från medeltiden till våra dagar, dekormålningar i linoljefärg, lim- eller silikatfärg pryder väggar och tak i slott, herrgårdar, paradvåningar, trapphus, teatrar och kyrkor. I intervaller om 15 till 20 år behöver de rengöras. Då ser man över puts samt färglagrens status. Puts och färg kan behöva konsolideras, spjälkande färglager fästas, bom stabiliseras, sprickor lagas och lagningar retuscheras. Problem med saltvandring i väggar där sprängkraften av kristalliserande salter är mycket destruktiv har vi motat med avsaltning genom kompresser och specialbruk samt genom klimatreglering.
I vår repertoar har vi även rengöring och lagning av stuckolustro samt lagning av stuckmarmor. Vi lagar skadad stuckatur samt frilägger igenmålad stuckatur. Vi har på grund av omfattande rötskador demonterat och restaurerat en takrosett med en diameter på 1,5 meter.
I samband med målning eller förgyllning på sten, rengör vi från lav och annan biologisk påväxt.
Mögelpåväxt i kyrkor har under de senaste åren blivit ett allt större problem. Mögel kan bryta ner och missfärga material. Vissa arter är hälsovådliga. Vi har investerat i dammsugare som är godkända för mögelsanering. Det är viktigt att i samband med en mögelsanering kontrollera och reglera klimat. Mögel behöver en relativt hög fuktighet (RH 70) och näringsrikt material, som till exempel smuts, för att växa.